Sekasortoa journalismikokeilun merkeissä

Just another WordPress.com weblog

Henkilökuvaharjoitus

leave a comment »

Jonkin sortin ateisti?

Tamperelaisen Maria Peltosen perheessä ei uskota jumalaan. Ala-asteen ensimmäisestä luokasta lähtien Maria on osallistunut elämänkatsomustiedon tunnille. Perhetaustan ja kouluopetuksen kautta filosofisiin ajatuksia lähestytäänkin enimmäkseen oman ajattelun pohjalta.

Peltosen mukaan ihmisen sosiaalisella ympäristöllä on vaikutuksensa uskon ja maailmankatsomuksen muotoutumiseen, mutta painoarvoa on siis myös yksilön omilla ajatuksilla.

Uskontoa voi siis lähestyä myös jokaisen omana mielipiteenä aiheesta. Uskonnon muuttuessa taktiseksi politiikan välineeksi tulisi lähestymistapaa miettiä uudelleen. Kautta historian uskonnon perusteella on tehty hirmuisiakin tekoja. Onko usko siis uhka vai voimavara?

Yhteiskuntamme elää vahvassa symbioosissa luterilaisen kirkon kanssa. Tälläkin ilmiöllä on toki kulttuuritaustansa, mutta Peltosen mukaan uskonto, politiikka ja valtio tulisivat hyvin toimeen myös erillään.

Usko on kulttuuripainotteinen ja opittu asia. Peltonen ei koe uskon olevan ihmiseen pakonomaisesti kuuluva asia. Ihminen voi olla uskomatta jumalaan, mutta myös samaan aikaan olla ” uskomatta mihinkään”. Ihmispalapelin voi siis koota ilman monille tuttua kulmapalaa – uskontoa.

(haastateltavan nimi muutettu)

Yllä on opiskelijatoverini kirjoittama henkilökuvaharjoitus minusta. Aikaa koko rumbaan oli yhteensä korkeintaan puoli tuntia ja haastattelija virnuili kysymyksiä laukoessaan siihen malliin, että olin varautunut aikamoiseen höykytykseen. Sitä lopputulos ei huojennuksekseni ollut.

Kirjoittaja otti tilanteen haltuun haastattelutilaisuudessa: kysymyksiä tuli nopeasti, paljon, ja ne olivat hyviä. Uskonto on aiheena arka, mutta lähestymistapa on onnistuttu pitämään neutraalina. Otsikko ”Jonkin sortin ateisti?” tosin rikkoo tämän linjan. Kysymysmerkki perässä antaa koko jutulle hieman ylenkatseisen sävyn, ikään kuin haastateltavaa tarkasteltaisiin jonain kummallisuutena: ”Mikä tuo tuollainen on, jonkin sortin ateisti vai?”

Muilta osin kirjoittaja on onnistunut saamaan juttuun selkeän rakenteen ja punaisen langan.  Teksti vaikuttaa toimivan sekä henkilökuvana että maailmankatsomuksesta kertovana juttuna. Tunnistan itseni, ja se lienee tärkeintä.

Written by teekupit

14 tammikuun, 2010 klo 10:49 am

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: