Sekasortoa journalismikokeilun merkeissä

Just another WordPress.com weblog

Luovan kirjoittamisen ja journalismin vertailua

leave a comment »

Saimme tehtäväksemme vertailla luovan kirjoittamisen ja journalismin kirjoitusprosesseja. Aihe on osaltaan tuttu, sillä harrastin luovaa kirjoittamista aktiivisesti aina lukioaikoihin asti.Viime vuosina esseet ja tieteellinen kirjoittaminen ovat valitettavasti olleet lähestulkoon ainoat tuotokseni, vaikka pääni perukoilla elättelenkin vielä toiveita oman kirjan julkaisemista jonain kauniina päivänä…

Itse pidän keskeisimpänä erona luovan kirjoittamisen ja journalismin välillä suhdetta yleisöön. Runoja ja proosaa kirjoittaessa ilmaistaan itseään, ja tärkeintä on oikeastaan miellyttää omaa kriittistä itseään. Jos kirjailija kirjoittaa kirjan yleisölähtöisesti, ihmisten toiveita silmällä pitäen, on tämä paheksuttavaa: mikä rahanahne, kaupallinen nobody, ei mikään oikea taiteilijasielu! Jos teos ei myy, voi kirjailija sentään tuntea olevansa väärinymmärretty taiteilija – kirjahan voi olla kriitikoidenkin mukaan onnistunut, vaikkei suureen yleisöön uppoaisikaan.

Journalistinen teksti taas on täysin yleisölähtöistä. Kansa on ylin auktoriteetti, joka täytyy pitää mielessä joka hetki juttua kirjoittaessa. Jos lukija ei ymmärrä lehtijutun tekstiä, ei juttua voida kutsua edes hyvällä tahdolla onnistuneeksi. Journalistisen jutun on myös oltava informatiivinen ja tasapuolinen, ei kirjailijan sielunmaiseman vuodattamista paperille.

Subjektiivisuus on toinen valtava ero näiden kahden tekstityypin välillä. Runo- tai proosateos saa ja sen jopa pitää olla subjektiivinen, persoonallinen ja kertoa jotain tekijästään. Kirjailijalle kieli saa olla leikkikalu tai maalaussivellin, jolla saa kikkailla niin paljon kuin haluaa. Lauserakenteita saa rikkoa, adjektiiveja saa pirskotella kun siltä tuntuu, lukijaa saa jopa huijata ja johtaa harhaan. Journalistisessa kirjoitusprosessissa tyyli on karsittava asialliseksi, usein tiettyä muottia noudattavaksi, ja selkeys on kaiken A ja O. Toimittajan pitää muistaa etääntyä tekstistä ja puhdistaa se mielipiteistä, paitsi vapaammissa tapauksissa, kuten kolumnissa. Tällöinkin on tosin varottava, ettei kolumnista tule liian henkilökohtaista purkamista – toimittajaminä ja oikea minä neuvotaan pitämään erillisinä.

Journalismissa ei myöskään voi kirjoittaa aivan mistä sattuu. Kaunokirjallisuudessa tai runoudessa mikään alue ei ole kiellettyä: runot voivat kertoa pölypallosta tai monisataasivuinen kirja yhdestä tavallisesta iltapäivästä. Journalismissa aiheen on ylitettävä tietyt kriteerit eli uutiskynnys, jotta juttu menisi läpi. En voi kirjoittaa uutista nenääni ilmestyneestä näppylästä, niin inspiroiva aihe kuin se olisikin.

Oman (varsin rajallisen) kokemukseni perusteella journalistisen tekstin ja luovan tekstin kirjoitusprosessit eroavat valtavasti. Luova tekstikin voi tuottaa vaikeuksia ja kirjoitusblokkeja, mutta useimmiten siihen liittyy myös vapauttava, nautinnollinen itsensä toteuttamisen tunne. Novellia kirjoittaessa voi hetkeksi irtaantua arjesta ja uppoutua täysin omien maailmojensa sisälle. Journalistista prosessia taas leimaavat useimmiten tehokkuus, täsmällisyys ja kiire. On myös oltava terävänä koko prosessin ajan, jotta teksti pysyy kompaktina ja tehokkaana – näin jopa kolumnia kirjoittaessa.

Toki journalistista tekstiäkin kirjoitaessa voi toteuttaa itseään, etenkin, jos tuntee toimittajantyön olevan kutsumusammatti. Urhoollisimmatkin sankaritoimittajat joutuvat kuitenkin paiskomaan myös rivikirjoittajan hommia, jolloin uutisjutut syntyvät melko konemaisella rutiinilla.

Written by teekupit

29 huhtikuun, 2010 klo 8:32 pm

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: