Sekasortoa journalismikokeilun merkeissä

Just another WordPress.com weblog

Langan päässä sekoilua

leave a comment »

Elämäni ensimmäinen puhelinhaastattelu tapahtui helmikuun viimeisinä päivinä. En yllätyksekseni jännittänyt (ainakaan hirveän paljon), mutta kyllä haastateltava minut varmasti amatööriksi tunnisti.  Tällä kertaa haastattelua tarvittiin ihan ”oikeaan”, painoon menevään juttuun, minkä luulen antaneen itseluottamusta. On hieman erilaista yrittää taivutella joku  kommentoimaan ”leikkijuttua meidän leikkilehteen”, kuin  voida kertoa täsmällisesti, mihin julkaisuun juttu tulee. (Tällöin vastuu tuntuu mukavasti siirtyvän jollekin muulle: ”En MINÄ sinua halua häiritä, mutta kun pomo käski…”)

Huomasin haastatellessa melko hätkähdyttävästi, millainen sisäinen ristiriita voi syntyä omien mielipiteiden, kohteliaisuuden ja journalistisen mission välille. Itse olin kysymästäni asiasta palavasti toista mieltä kuin haastateltavani, mutta haastellessa huomasin myönteleväni jatkuvasti: ”Aivan, totta, joo.”  Tunsin olevani todella helposti johdateltavissa.

Mietin myös, että tunteeko haastateltava itsensä petetyksi, jos olen puhelimessa vaikuttanut hyvin sopuisalta, mutta lopullisessa jutussa näkökulma on paljon kriittisempi, kuin mitä käyttäytymisestäni haastattelutilanteessa antoi ymmärtää.

Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen suoritukseeni, vaikka aloittelijamaisuus paistoi läpi hetkittäisinä ajatuskatkoksina (”Öö, mitäs mun pitikään vielä kysyä…”).  Huomasin myös, että aivojeni on hankala prosessoida haastateltavan sanottavia samalla, kun kirjoitan niitä muistiin. Siksi improvisoitujen jatkokysymysten keksiminen jäi vähäiseksi, enkä osannut pysyä terävänä ja mielenkiintoisia lipsahduksia metsästävänä tsuurnalistina.

Hengissä siis selvittiin, vaikkeivät puhelinhaastatteluista varmasti mitään mielitöitäni tule.

Written by teekupit

8 huhtikuun, 2010 klo 8:08 am

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: